Conflict- en (werk)relatiebegeleiding
ontspan de wereld, begin bij jezelf
Ergernissen, onbegrip, conflicten, spanningen en miscommunicatie bestaan daar waar relaties zijn.
Of het nou gaat om je partner, je collega, leidinggevende, familielid of anderen waar je op één of andere manier een relatie mee hebt. De mate waarin de relatie belangrijk voor je is en er verbinding is, is vaak ook de mate waarin je last kan hebben van het feit dat er onrust en onvrede is. In deze last alleen al loop je de kans dat de spanningen stijgen.
In een vertrouwde relatie is er vaak meer vrijheid in te kunnen zijn wie je bent en hoe je je voelt, ook in de minder mooie variant van jezelf. Als we boosheid of geïrriteerdheid voelen uiten we deze vaak automatisch. Waarschijnlijk niet in de meest charmantste vorm. We denken er dan niet zo over na. In een professionele omgeving zijn we eerder geneigd dat wel te doen, want dat vinden we professioneel. Paradoxaal genoeg en begrijpelijk, zijn we vaak minder zorgvuldig bij de mensen die ons het meest dierbaar zijn. Verwachtingen komen niet uit en de teleurstelling in onszelf en/of de ander wordt steeds groter. In liefdesrelaties speelt bijvoorbeeld het risico op verlating of juist te veel verbinding weer meer een rol.
De mate waarin het vertrouwen in jezelf of de ander afneemt en we de relatie toch goed willen houden is waar spanningen vaak beginnen. Op je tenen lopen om de goede lieve vrede te bewaren, je inhouden, conflict vermijden, zwijgen, jezelf de schuld geven of juist de ander de schuld geven en dit keer op keer kenbaar maken, maakt dat de onderlinge communicatie steeds ingewikkelder wordt en de negatieve beeldvorming toeneemt. Als je dan de pech hebt dat de mensen in de omgeving dan ook nog hierin met je samenspannen, dan wordt het echt lastig om er zelf nog iets van te maken in die relatie. Zo kom je mogelijk steeds meer terecht in een overleven van die relatie, dan dat er nog een vrije verbinding is waarin ergernissen weer kunnen verdwijnen.
Uiteraard hoef je in een werkrelatie geen vrienden te zijn.
Een minimale relatie is toch wel fijn, waarin de samenwerking goed kan verlopen en je elkaar recht in de ogen kan blijven kijken.
En dan nu het goede nieuws!
Daar waar mensen ruzie maken, heeft elke partij (tenzij het een psychische stoornis betreft) het op één of andere manier goed bedoelt . En is iedereen graag in harmonie in relaties privé en op het werk.
De verkrampte manier door het overleven van het spanningsveld in de relatie, maakt dat dat niet meer zo zichtbaar is. Het vermijden of het reflexmatig aangaan (beide uit bescherming van zichzelf) van het conflict werkt conflict verhogend.
Meestal is het ook zo dat beide partijen zich ook op één of andere manier zorgen maken over of de relatie nog wel goed komt. Dat is de basis waarop er weer aan de relatie gewerkt kan worden.
Ik help je/jullie graag op een vriendelijk confronterende wijze naar een ontspannen verbinding met jezelf en de ander.
Voor beide partijen komt er helderheid in wat er nou eigenlijk echt aan de hand is en hoe dat opgeruimd kan worden. De mate van de (on)redelijkheid van het conflict of spanningsveld, inzet, eerlijkheid en dus moedig zijn in kwetsbaarheid van elke partij is bepalend voor het succes hiervan.
Het spanningsveld hoeft niet groot te zijn om relatiebegeleiding te overwegen. In liefdesrelaties kan ook de vraag spelen dat men meer diepgang, avontuur of andere behoeftes wil vervullen met elkaar, maar bijvoorbeeld de weg niet zo zien die bij beide past.
Soms kan een kleine koerswijziging al grote resultaten hebben en het risico op erger voorkomen worden. Het zal dan ook de essentiële vrede en vreugde in de relatie weer verhogen.
Wil je er iets aan doen? Overweeg dan…
Een intake aan te vragen voor relatie- en conflictbegeleiding. In beide gevallen worden de partijen eerst individueel gesproken, voordat we samen rond de tafel gaan.
Indien het meerdere partijen betreft in een organisatie, ontdek dan ook de mogelijkheid tot teamcoaching of vraag een adviesgesprek bij me aan.
Indien het meerdere partijen betreft in de persoonlijke sfeer, dan raad ik je aan om eerst een adviesgesprek met mij aan te vragen.
Daarnaast is het zo dat individuele coaching kan helpen, omdat jij wilt ontdekken wat jij zelf kan doen om meer ontspanning in (de) relatie(s) te krijgen.